Det ständiga sockersuget

Du vet att du borde undvika socker och sötsaker. Men på eftermiddagskvisten skriker hela din kropp efter något sött och gott. Sockersuget tar över och du stillar ditt sug med en stor kanelbulle och en påse godis. Känner du igen dig i det här starka sockerbegäret? Det är vanligt att känna ett visst sockersug och visst är det ok att ibland njuta av något extra gott för att sätta guldkant på vardagen. Men om det hela blir en ond vana är det dags för en förändring. Här nedan kan du läsa mer om sockerberoende och hur du blir av med ditt sockersug.

5 skäl till sockersug

  • Du äter för lite fiber. Det är lättare att bli mätt på fibrerrik kost. Dessutom håller fibrer igång magen, blodfetterna låga samt hjälper blodsockret att stiga långsamt.
  • Du sover dåligt. När vi är trötta ökar vår aptit. Mättnadshormonet sjunker och hungern ökar. Är du dessutom trött ger sockret en uppiggande effekt.
  • Du äter inte tillräckligt/eller dåligt. Lågkalorikost får kroppen att gå på lågvarv och det är enkelt att bli sugen på snabba energikällor som socker.
  • Du dricker för lite vatten. Om din kropp är uttorkad så sickar den hungersignaler, fast det i själva verket är vätska du behöver.
  • Du stressar och kommer aldrig till ro. Stresshormonet kortisol höjs vid stress vilket leder till kraftig ökning av sötsug. Kanske tar du dig gärna något sött till tröst i stressiga perioder?

Är du sockerberoende?

Räcker det med ett par godisbitar och sen är du nöjd. Eller måste du äta hela påsen i ett nafs?

Sockerberoende är ett hett begrepp som är omdebatterat. En del experter jämför socker med en beroendeframkallande drog medan andra hävdar att så inte är fallet. Teorin att socker är beroendeframkallande bygger på vårt biologiska arv. En del forskare motsätter sig dock denna teori då de menar att socker inte uppfyller de internationella fastställa definitioner av beroende.  

Det kan vara svårt att ta sig ut ett sockerberoende då ätandet kan ha emotionella kopplingar men det går. Om du känner att du själv inte kan ta dig ut ur ditt beroende så kan det vara en bra idé att söka hjälp hos din vårdcentral.

5 tips för att bli av med sockersuget

  • Drick vatten. När sockersuget gör sig påmind gå ut i köket och drick ett rejält glas vatten. Kanske är du uttorkad men kroppen skickar hungersignaler. Se till att dricka tillräckligt med vatten under dagens gång. Rumstempererat vatten underlättar matsmältningen.
  • Ät mer fibrer. Livsmedelsverket rekommenderar 25-35 gram fibrer per dag. Många skulle må bra av att öka sitt intag av fiberrika livsmedel. Om du tycker att det är svårt att nå upp till de dagliga näringsrekommendationerna så kanske ett kosttillskott med fibrer skulle passa dig.
  • Ät en frukt. Istället för att dricka juice är det mycket bättre att äta en hel frukt. Frukten innehåller nyttiga fibrer som mättar, vitaminer och mineraler.
  • Se över dina vanor. Se till att motionera och röra på dig i vardagen. Det kan hjälpa att sänka dina stressnivåer vilket leder till en mer balanserad förhållning till sötsug.
  • Rensa skafferi/kyl och undvik frestelser. Släng ut alla hel- och halvfabrikat. Det är lättare att behålla fokus när det inte finns lockande livsmedel hemma. Köp en rimlig mängd till speciella tillfällen och helg. Men inte så att det finns ett helt förråd av chips, godis, läsk och annat gott i hemmets trygga vrå.

Vad händer med socker i tarmen?

”Ät inte för mycket godis, du får ont i magen” säger vi till barn när de äntligen får festa loss på lördagsgodiset. Och visst är det så att sockret kan störa bakteriefloran i tarmarna och öka risken för tarminflammationer. Ett par gobitar då och då är ingen fara men om man konstant matar sockerbakterierna så kommer de bara att vilja ha mer och mer. Det är då den onda cirkeln av sötsug kickar igång.

Referenser:
Här kan du djupdyka ner i mer läsning om socker:

https://www.1177.se
https://www.livsmedelsverket.se
https://www.doktorn.com