Fördelar med fermenterad mat

 

Kan fermenterad mat ge din maghälsa en boost? Och är du kanske nyfiken på varför du bör äta mer fermenterad mat? Då har du hittat rätt. Häng med på en djupdykning om bra bakterier och hur maghälsa påverkar din allmänhälsa.

4 skäl att äta fermenterad mat

  • Fermenterade grönsaker bevarar C-vitaminhalten. Om du äter fermenterat så tar du lättare upp olika vitaminer och mineraler.
  • Fermenterad mat och dess goda bakterier kan stärka ditt immunförsvar.
  • I och med att fermentering sänker GI-värdet så får du en långsammare blodsockerhöjning vilket gör att du håller dig mätt längre.
  • Mat som fermenteras är lättare för matsmältningen. Kål är till exempel mer lättsmält som surkål.

Probiotika i tarmen?

I din tarm lever ett helt enormt ekosystem av bakterier, svampar och virus. Du har 10 gånger fler bakterier än vad du har celler i kroppen. Det finns alltså en ofattbar mängd bakterier i din kropp som jobbar dag och natt för ditt välmående. Många studier visar att vad som pågar i magen kan kopplas till hälsa på många plan. Och vi vet att cirka 70% av immunförsvaret huserar i tarmen. Därför är det otroligt viktigt att hålla våra snälla (probiotika) tarmbakterier glada och nöjda. Förutom att tarmbakterierna sköter matsmältningen, aktiverar de immunförsvaret och producerar vitaminer.

Mata dina tarmbakterier

Okej, så nu har du fått höra att du huserar en hel arme av snälla tarmbakterier som har en rad viktiga arbetsuppgifter. Hur kan du då göra för att gynna all din probiotika i tarmen? Det är enkelt. Dina tarmbakterier livnär på lösliga fibrer. Så det gäller att du matar din probiotika med rätt typ av mat (prebiotika.) Dagens processade mat är ofta fiberfattig men full av socker och fett. Denna typ av kost är förödande för vår mage och tarmbakterier som föder på fibrer. Försök att implementera en mer fiberrik kost och ät hel och ren mat. Om du känner att det är svårt att få i dig tillräckligt med lösliga fibrer så kan ett fibertillskott vara ett bra komplement. FibreHigh har efter noggrann forskning och produktutveckling utvecklat fibertillskottet Coffee Booster. Det är ett dagligt kosttillskott som ger dig halva dagsintaget av lösliga fibrer i en portion.

Vad innebär fermentering?

Processen har använts i århundraden för att konservera mat.
När en råvara jäser in en kontrollerad process med hjälp av bakterier så fermenterar man. Denna process ger hälsosamma bakterier som börjar producera mjölk- och kolsyra vilket förändrar matens smak och syrliga karaktär. Ett exempel på denna process är hur mjölk blir till yoghurt. Fermentering tros vara bra för matsmältning, immunförsvar och näringsupptag.

Lista på fermenterad mat

  • Kefir.
  • Kimchi.
  • Yoghurt.
  • Salami.
  • Kombucha.
  • Surdegsbröd.

Vad innebär prebiotika och probiotika

Att få i sig probiotika genom kosten dagligen är ett klokt val för hälsan. Men det gäller även att mata alla dessa hungriga tarmbakterier med prebiotika. Kort och gott så kan man säga att prebiotika (lösliga fibrer) är maten för dina goda bakterier. Råvaror som naturligt innehåller prebiotika är sparris, baljväxter, gröna bananer, lök, linser och jordärtskocka. Visste du att en portion FibreHigh Coffee Booster innehåller lika mycket lösliga fibrer som 5 broccolihuvuden? Så genom att ta en daglig portion Coffee Booster når du upp i halva dagsinstaget av lösliga fibrer utan onödigt kaloripåslag. Coffee Booster verkar långsamt i upp till 36 timmar och passar hela familjen.

Lathund:
Prebiotika: är lösliga fibrer som matsmältningssystemet inte kan bryta ner. Utan de går ner hela vägen till tarmen där de snälla bakterierna får sig en riktig festmåltid.
Probiotika: är tarmens biljoner tarmbakterier som sysslar med viktiga uppdrag. Bland annat smälter de maten vi äter, producerar vitaminer och aktiverar vårt immunförsvar.