Ibs – en folksjukdom
Oj, var är närmsta toalett? Livet med IBS kan vara minst sagt påfrestande och tenderar att påverka vardagen så pass att det mesta kretsar om magen och toalettbesök. Överkänslig tarm IBS (irritable bowl syndrome) kan räknas som en modern folksjukdom och olika undersökningar pekar på att 10–15 procent av den vuxna befolkningen har IBS.
5 vanliga tecken på IBS:
- Magont.
- Förstoppning eller diarré.
- Illamående.
- Uppblåsthet och gaser.
- Oregelbundna toalettvanor.
Hur får man en IBS-diagnos?
IBS är en symtomdiagnos, det vill säga en diagnos som läkarna ger utifrån upplevda symptom och inte på grund av att de hittat något direkt fel. Det finns inga laboratorietester som visar att man har sjukdomen och inte heller syns förändringar i tarmen. Efter en genomgång av symptom och patientutredning ställs IBS-diagnosen av läkare.
Finns det någon IBS-behandling?
Det finns i dagsläget ingen medicin som botar IBS men däremot kan visa symptom lindras. IBS är en sjukdom som man behöver lära sig att leva med och ibland göra en del livsförändringar. Kosten kan ha en stor betydelse och hur man reagerar på olika livsmedel är högst individuellt. Regelbundna måltider är viktigt och att man tillåter sig toalettbesök när kroppens funktioner gör sig påminda.
Lösliga fibrer och IBS?
Om du har förstoppning så är fiberrik mat generellt sett bra, men det minskar inte magont. Äter du för mycket fibrer så kan du till och med uppleva mer besvär. Du får testa dig fram till hur mycket fibrer din mage tål. Vid fiberrik kost är det även viktigt att dricka tillräckligt med vatten för att inte bli förstoppad. Välj gärna lösliga fibrer (prebiotika) som finns i till exempel frukt och grönsaker. Lösliga fibrer kan lindra symptomen medan så kallade olösliga fibrer kan ge dig mer besvär. Olösliga fibrer kommer framför allt från sädesslag och finns i fullkornsprodukter.
Stress och magbesvär
Dystra siffror enligt Valios magrapport. Där stress toppar orsaken till magbesvär tätt följt av ångest och oro. Interaktionen mellan hjärna och tarm (gut-brain-axis) påverkas av miljontals nerver och neuroner, hormoner och signalsubstanser som produceras i tarmen. Detta påverkar grundläggande som tarmrörelser, aptit och känsloliv. Kanske har du själv upplevt en orolig nervösmage inför ett möte, prov eller en presentation?
Att ta kontroll över stress och ångest, kan vara lättare sagt än gjort. Men det går inte att ignorera hur pass mycket vårt psykiska välmående påverkar vår tarmhälsa.
Topp 5 vanligaste angivna orsakerna till magproblem:
1. Stress – 46%
2. Odefinierad oro eller ångest – 27%
3. För lite vardagsmotion – 26%
4. IBS – 26%
5. Dåliga matvanor – 24%
Källor:
https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/mage-och-tarm/tarmbesvar/ibs–kanslig-tarm/
https://www.valio.se/hallbarhet-ansvar/magrapporten-2021/