7 tips för att tackla jobbångest efter semestern

 

Jobbångest efter en långledighet är väldigt vanligt. Plötsligt knackar vardagen på med jobb och rutiner och semestern känns som en avlägsen dröm. Och du som precis hade börjat vänja dig vid semesterlunken och börjat slappna av… Känner du igen dig? Då måste du läsa våra 7 bästa tips för att ställa om efter semestern och tackla jobbångest.

  • Starta på ettans växel. Det tar tid att ställa om. Acceptera detta och se till att mjukstarta. Värm upp med enkla saker och bygg successivt upp din arbetsbelastning. Lite uppvärmning är aldrig fel.

  • Mikropauser. Gå och hämta kaffe, ta en kort promenad eller prata lite med kollegorna. Det är viktigt att pausa för att må bra under dagens gång.

  • Förläng semesterkänslan. Visst, semestern är över men efter arbetstidens slut är du ju ledig! Boka in något roligt som du ser fram emot vilket gör dagen lite enklare.

  • Se över dina vanor. Vad fick dig att må bra under semestern? Försök att implementera några semestervanor som du blir glad av och ger dig mer energi i vardagen. Se jobbstarten som ett ypperligt tillfälle för förändring och en chans att bryta gamla vanor.

  • Håll din kalender tom. Försök att inte boka in för många möten den första arbetsveckan. Du kommer att ha tillräckligt att göra och pricka av innan du kastar dig in i tidskrävande möten.

  • Prioriteringslista. Det kan lätt kännas som ett berg av arbetsuppgifter, olästa mail och projekt när man har varit borta ett tag. Lista det viktigaste för att få en snabb visuell överblick av vad som bör prioriteras först.