Kost

En frisk tarm är det som i mer vetenskapliga och medicinska termer kallas för ett hälsosamt mikrobiom. Och den hälsan skapas enklast genom att vi får i oss en varierad kost, som tillför cirka 30 gram fibrer per dag. Dock äter vi i genomsnitt betydligt mindre än så, omkring 18 gram per dag i genomsnitt.

Den mest hälsosamma dieten för våra tarmar är en varierad kost, baserad på grönsaker, fullkornsprodukter, bönor och baljväxter och varierade proteiner. Varieras kosten, varieras även fiberintaget – i snitt skulle vi behöva äta 30 olika typer av växtbaserad föda i veckan, för att få i oss den variation av fibrer som också föder de olika bakteriestammarna vi bär på i vårt tarmsystem. Det är lättare än du tror; nötter, frön, kryddor, örter är också del av denna bas av 30 olika fibrer. Så krydda på och smaksätt maten med naturens egna kryddor!
Mer och mer forskning tyder på att vissa sjukdomar är kopplade att vi har låga halter av vissa bakterier i tarmen. Att därför förse tarmen med en bred variation av fibrer kan ses som LIVSVIKTIGT!