Vad är lösliga fibrer?

 

Fibrer brukar delas in i två grupper: olösliga och lösliga fibrer. Det är kolhydrater från växtriket som inte bryts ner vid matsmältningen. Fibrer når tjocktarmen i stort sett opåverkade. Olösliga fibrer kan liknas vid en kvast som städar rent i tarmarna. Medan lösliga fibrer absorberar vatten och bildar en gelliknade substans som stödjer tarmarnas funktion. Dessutom gynnas våra goda tarmbakterier av lösliga fibrer. När tarmbakterierna bryter ner lösliga fibrer bildas viktiga fettsyror som påverkar vårt välmående. Att äta fibrer är viktigt, inte bara för en normal tarmfunktion utan även för att upprätthålla en hälsosam tarmflora.

Fibertillskott för hela familjen 

FibreHighs mission är att förenkla intaget av lösliga fibrer. Vårt dagliga fibertillskott Coffee Booster är resultatet efter noggrann forskning och produktutveckling. Det passar hela familjen och består av lösliga fibrer. Tillsätt Coffee Booster i din varma dryck, smoothie eller använd vid bakning. Med en portion så får du i dig 5 gram lösliga fibrer vilket är halva dagsintaget.  

Vilken typ av fibrer är bäst?

En blandning av lösliga och olösliga fibrer är optimalt för tarmsystemet. De olösliga fibrerna städar rent i tarmen och ger en bulkliknande effekt medan lösliga fibrer gynnar tarmens goda bakterier.

Prebiotika (lösliga fibrer) och probiotika

Lösliga fibrer, även kallat prebiotika blir till föda för tarmens biljoner invånare: probiotikan. Tarmfloran och dess snälla bakterier är livsviktiga för vår hälsa. Om tarmfloran är i bra form brukar det ofta påverka resten av kroppen positiv. Att mage- och tarm mår bra är grundläggande för hälsa och välmående. Till exempel så sitter cirka 70% av immunförsvaret i tarmen. Så de att viktigt att se efter våra goda tarmbakterier som jobbar för vår hälsa. Man kan jämföra prebiotika (lösliga fibrer) som den grundläggande jorden medan probiotika är frön som växer sig starka. När lösliga fibrer fermenteras i tjocktarmen bildas fettsyror som absorberas och energi utvinns.

Hur mycket fibrer ska man äta dagligen?

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter minst 25–35 gram fibrer dagligen. Men många av oss kommer inte upp i denna mängd. Hela 7 av 10 äter på tok för lite fibrer. Dagens mat är hårt processad, full av fett, socker och är ofta fiberfattig. Inte bara behövs fibrer för en normal tarmfunktion utan just lösliga fibrer blir till föda för våra goda tarmbakterier. Fibrer är ett bortglömt näringsämne som ofta hamnar i skymundan trots att det är livsviktigt för vår hälsa.  

Förstoppning av för mycket fibrer

Det gäller att hitta rätt mängd fibrer som passar just dig och din mage. För mycket fibrer kan leda till förstoppning om du inte dricker tillräckligt med vätska. Eftersom fibrer suger åt sig vätska i tarmen så kan det ha en förstoppande effekt.

Livsmedel med högt fiberinnehåll

Satsa på hel och ren mat, det är ett klassiskt kostråd som gör en rejäl skillnad i vårt välmående. Genom att äta varierat får du i dig olika källor av fibrer. Om du vill öka ditt intag av lösliga fibrer så bör du fylla tallriken med: 

  • Frukt och grönt. Till exempel gröna bananer.
  • Baljväxter.
  • Linfrön.
  • Havregryn.

Exempel på livsmedel som innehåller olösliga fibrer: fullkornsprodukter (flingor och bröd) eller kli (kruskakli och vetekli.) Dessa olösliga fibrer bryts inte ner i tjocktarmen utan suger till sig vätska. Detta resulterar i en bulkeffekt i tarmen som städar rent. Tycker du att det är svårt att få i dig tillräckligt med lösliga fibrer? FibreHighs fibertillskott Coffee Booster innehåller en unik komposition av lösliga fibrer. En portion av Coffee Booster ger dig 5 gram lösliga fibrer – vilket är halva dagsintaget.

Varför ska man äta just lösliga fibrer?

Lösliga fibrer blir till mumma för din tarms snälla bakterier. I din tarm så har du ett helt ekosystem av bakterier, både snälla och elaka. Dina tarmbakterier ansvarar för viktiga funktioner i kroppen. Utöver att de hjälper till med matsmältningen, producerar de även vitaminer, aktiverar immunförsvaret, skyddar mot angripande bakterier samt mycket mer.

Läs mer om fibrer och hälsa i FibreHighs Lilla Fiberskolan.