Vikten av en tarmflora i balans

 

”Du är vad du äter” i all ära. Men tänk om vi skiftar den tanken till: ”du är vad dina bakterier äter.” För allt som du väljer att äta – påverkar din mikrobiota som i sin tur avgör din allmänhälsa. Låter det spännande och är du redo för en djupdykning inom tarmhälsa och livsviktiga bakterier? Toppen, då kör vi!

Goda bakterier för en god hälsa

För inte så länge sedan ansågs bakterier, svampar och virus som något oönskat. Men nu vet vi bättre. På samma sätt som vi inte kan leva utan luft, vatten och mat så kan vi inte heller leva utan våra bakterier. Den ständigt växande kunskapen om mikrobernas roll för vårt välmående har utvecklats enormt under de senaste åren och det är fascinerande! Mycket återstår att upptäcka men en sak är säker, vi vet nu hur viktigt en god tarmhälsa är, för vårt välbefinnande. Läkekonstens fader Hippokrates konstaterade att ”All sjukdom börjar i tarmen” men kanske har vi glömt bort detta viktiga budskap på vägen? Om man tittar på dagens kosthållning av processad mat, stillasittande och hög stressnivå – så är det inte konstigt att många upplever magproblem och välfärdssjukdomar.

Därför behöver du dina bakterier

Uppskattningsvis finns det på och i varje människa 100 triljoner mikrober, varav 80 procent finns i tarmsystemet. Det innebär att vi har cirka tio gånger så många mikrober som vi har egna celler i kroppen. Vår tarmflora, som även kallas mikrobiota är ett fascinerande ekosystem av mikroorganismer – såsom svampar, virus och bakterier, som jobbar konstant för vårt välmående. Dessa mikroorganismer lever naturligt i mag- och tarmkanalen och väger runt 2 kg. Utöver att de hjälper till med matsmältningen, producerar de även vitaminer, aktiverar immunförsvaret, skyddar mot angripande bakterier samt mycket mer.

Tarmflora i obalans

Din tarmflora kan hamna i obalans vid exempelvis dålig kosthållning, långvarig stress eller efter en antibiotikakur. En kost med alltför mycket processad och fiberfattig mat utarmar tarmfloran. Om du däremot ser till att ge dina snälla bakterier rätt näring så kan du stimulera deras skyddande funktion. Dina goda bakterier (probiotika) livnär på lösliga fibrer (prebiotika.) Mata dina snälla tarmbakterier med prebiotiska fibrer vilket gynnar deras trivsel och tillväxt. Har du koll på ditt dagliga fiberintag? Tyvärr är det ganska vanligt att vi inte når upp i den dagliga rekommendationen som ligger på 25-35 gram fibrer, varav 10 gram bör vara lösliga fibrer.

Mata dina bakterier med prebiotika

Berika din tarmflora och ge sina bakterier rätt förutsättningar att skapa välmående. FibreHighs passion är fibrer och tarmhälsa. Fibrer är viktigt för inte bara en normal tarmfunktion utan även för att föda dina goda bakterier. Det är just lösliga fibrer (prebiotika) som dina snälla bakterier älskar att kalasa och mumsa på! FibreHigh har utvecklat ett dagligt fibertillskott som ger dig halva dagsintaget av lösliga fibrer i en dos! Produktutvecklingen av Coffee Booster bygger på forskning runt tarmhälsa och fibrers betydelse för vår hälsa.