Periodisk fasta – allt du behöver veta 

 

Det pratas mycket om periodisk fasta just nu. Kanske har du hört talas om begreppen ätfönster, 16:8 och korttidsfasta? Att fasta har blivit populärt för både viktminskning och dess olika hälsofördelar. Vår kropp är en fantastisk och komplex maskin som ständigt är igång med att arbeta och reparera. Genom att fasta ger vi vår kropp en chans att återhämta sig och förbruka kroppens reserver. Studier visar att periodisk fasta kan vara bra för bland annat viktminskning, hjärthälsa, lugnare mage och immunförsvar.

Populär 16:8 metod

Den vanligaste formen av periodisk fasta är 16:8 metoden vilket innebär att du har ett så kallat ätfönster på 8 timmar och sedan fastar de resterande 16 timmarna. Det här är en relativ enkel form av fasta som är möjligt för de flesta. Tänk dig själv om du äter middag senast klockan 19.00 och sedan bryter din fasta vid lunch. På så sätt sover du större delen av den periodiska fastan vilket gör det lättare. Detta matavbrott ger tarmar och matsmältningssystem en chans att vila. Under fastans gång så kan du dricka svart kaffe, te och vatten. Sen gäller det såklart att du väljer bra matalternativ i ditt ätfönster. Undvik socker, transfetter och processad mat. Satsa på rena råvaror som ger dig rätt näring så att du får i dig allt du behöver. Om ditt mål med periodisk fasta är viktnedgång så bör du även tänka på att äta kalorisnålt under dina ätfönster.

Fibertillskottet Coffee Booster och periodisk fasta 

Under din fasta så är det fritt fram att dricka svart kaffe, te och vatten. En del väljer att tillsätta FibreHighs fibertillskott Coffee Booster i sin dryck. FibreHigh Coffee Booster innehåller mindre än 2 gram kolhydrater och <20 kalorier. Många av våra användare upplever mättnadskänslor och att det blir lättare att fullfölja sin fasta. Ett högt fiberintag ger en högre mättnadskänsla då fibrer har en bulkeffekt i tarmen. Den dagliga rekommendationen ligger på 25–35 gram kostfibrer varav 10 gram bör vara lösliga. Tyvärr, är det inte många som kommer upp i de nivåerna och då kan ett fibertillskott vara ett bra komplement.

Kan man gå ner i vikt med periodisk fasta?

Med den här typen av tidsbegränsad fasta slipper du räkna kalorier, väga maten eller undvika vissa matvaror. Det enda du behöver hålla kolla koll på är klockan. Du kan gå ner i vikt med periodisk fasta och du kan äta (nästan) vad du vill under ditt ätfönster.

Vilka bör ej fasta?

Det finns flera olika grupper som bör undvika att fasta; gravida, diabetiker, människor som tränar frekvent och hårt. Personer med ätstörning eller tidigare ätstörning bör undvika fasta. Denna artikel är ej avsedd att ge medicinska råd utan för ett informativt syfte. Rådgör med din läkare innan du påbörjar någon form av fasta.