Vad är prebiotika och probiotika? 

 

Prebiotika och probiotika är bästisar. Två ovärderliga lagspelare som ständigt jobbar för att hålla vår avancerade tarmflora i schack. I grunden är prebiotika, lösliga fibrer som din kropp inte bryter ner i magsäcken. Dessa lösliga fibrer passerar in i tarmen, där de blir till mat för dina viktiga tarmbakterier (probiotika).

Dina goda tarmbakterier har viktiga uppdrag för att din kropp ska fungera optimalt. De ansvarar bland annat över att smälta den mat vi äter, bryta ner gifter och producera viktiga vitaminer samt träna vårt immunsystem. För att din tarm ska må bra så behöver den ett brett och varierat utbud av bakterier. Tarmens mikrobiota väger upp till 2 kg och omfattar omkring hundra biljoner bakterier. Stöd och främja dina goda bakterier genom att mata dem med prebiotiska fibrer. 

4 källor till probiotika:

  • Grekisk yoghurt.
  • Fermenterade grönsaker som Kimchi och surkål.
  • Kefir.
  • Kombucha.

Vilken mat innehåller prebiotika?

Livsmedelsverket rekommenderar att en vuxen äter 25-35 gram kostfibrer dagligen. Varav 10 gram bör vara lösliga fibrer. Inulin, oligofruktos, resistent stärkelse och olika oligosackarider är exempel på prebiotika. 
Råvaror som naturligt innehåller prebiotika är gröna bananer, lök, linser, sparris, baljväxter och jordärtskocka. 

Om du tycker att det är svårt att få i dig tillräckligt med lösliga fibrer i din dagliga kost så kan ett fibertillskott vara ett bra komplement. 
FibreHigh har utvecklat fibertillskottet Coffee Booster som ger dig halva dagsintaget av lösliga fibrer i en dos. En portion FibreHigh Coffee Booster innehåller 5 gram fibrer vilket motsvarar ca 9 gröna bananer eller 24  skivor fullkornsbröd. Vårt fibertillskott är skonsamt för magen och verkar långsamt. Att äta motsvarande i livsmedel skulle förmodligen få mag- och tarmsystem att jobba övertid samt ge ett extra kaloripåslag. 

Lathund:
Prebiotika: är lösliga fibrer som matsmältningssystemet inte kan bryta ner. Utan de går ner hela vägen till tarmen där de snälla bakterierna får sig en riktig festmåltid.
Probiotika: är tarmens biljoner tarmbakterier som sysslar med viktiga uppdrag. Bland annat smälter de maten vi äter, producerar vitaminer och aktiverar vårt immunförsvar.