Recension av Robert Lustigs bok “Metabolical”

 

Robert Lustig är en pensionerad amerikansk läkare som skriver boken Metabolical, om sanningen om hur processad mat förgiftar människor och planeten. Hans viktigaste budskap är: Det är inte vad som är i maten utan vad man gjort med maten som avgör hur bra den är som föda för människor. 

Han skriver boken som pensionär där han inte på samma sätt kan attackeras av mat- och läkemedelsindustrin tillsammans med alla forskare och läkare, som mot betalning springer deras ärenden. I boken går han igenom både näringsämnen och den framlagda forskningen kring mat, gällande hälsoråd från myndigheter och hur detta har skapat ett land (USA) där över 80% är överviktiga och lider av metabolt syndrom. 

Robert Lustigs främsta råd för hälsa är: skydda levern och ge föda åt de goda bakterier som bor i tarmen
Att skydda levern gör man bäst genom att undvika att äta all processad mat/dryck, det som innehåller tillsatser och att undvika socker, speciellt fruktos, som han menar får en hälsostatus som det absolut inte förtjänar. Nedbrytningen av fruktos sker i levern och bildar avancerade fettmolekyler, triglycerider och urinsyra (bl a känt för att orsaka inflammerade leder.) Ge föda och skydda tarmen, gör man genom att äta fibrer. Både lösliga och icke-lösliga fibrer. Tillsammans skyddar de den övre delen av tarmen och ger näring åt de bakterier, som det bor biljarder av, i tjocktarmen. 

Dr. Lustig skriver att han anser fibrer det viktigaste näringsämnet för hälsa. De skyddar tarmen på 6 sätt:

1.    Fibrerna skapar en skyddande gelé i tolvfingertarmen och dämpar därigenom upptaget av sockerarter som gör att kroppen kan tillgodogöra sig sockerarterna långsammare utan att riskera insulinresistens.
2. 
Minskar leverns process att omvandla sockerarter, som inte omedelbart kan tas upp, till fett
3. 
Mer fibrer av båda sorter gynnar de goda bakterierna och ger ett övertag mot de skadliga.
4. 
Med fibrer i tarmarna signalerar kroppen en mättnadskänsla och minskar risken att äta för mycket.
5. 
Bakterier fermenterar de lösliga fibrerna och skapar kortkedjiga fettsyror som tas upp i blodet och är antiinflammatoriska.
6. 
Icke-lösliga fibrer “skrapar” tarmväggen hjälper tarmen att få ut döda celler och bidrar till att minska cancerrisken i tjocktarmen. 

Metabolical”, The truth about processed food and how it Poinsons people and the planet, 2021. Av: Dr Robert Lustig.

På YouTube kan du se mer av Robert Lustig:
https://youtu.be/5GhxradxA9U