Kan din tarm påverka din sömn?

Svaret är ja. Men hur hänger dina sömnvanor egentligen ihop med din tarmhälsa? Häng med på en djupdykning inom sömn och ta del av våra bästa tips för att somna gott i natt.

Du fluffar till kudden och kryper ner under täcket. Alarmet är ställt tills imorgon bitti och det är nu dags att slappna av och somna. Men där ligger du, sömnlös och vrider och vänder på dig. Du är inte ensam. Nästan 20% av världens befolkning lider av sömnlöshet. Och visst är det både stressande och frustrerande att inte kunna somna? Dålig sömn påverkar oss människor riktigt dåligt. När vi sover får kroppen en chans att vila och återställa sig. Men det är inte bara humöret som får sig en törn av dålig sömn. Forskning visar att dålig sömn även påverkar tarmfloran negativt.

Jetlag studie – obalans i tarmen

En studie visar att jetlag från en 10 timmars flygning var tillräckligt för att orsaka en tillfällig obalans i tarmen. Efter testpersonerna sovit normalt korrigerades rubbningen. Denna studie visar på hur små mängder sömn av dålig kvalitet kan ha en stor inverkan på tarmfloran. Tänk dig själv, hur känns det i magen efter en sömnlös natt eller en långflygning?

Forskningen kommer längre och längre inom detta område och det är tydligt att det finns en relation. Att inte få tillräckligt med sömn kan snabbt påverka ditt mikrobiom. Studier visar att människor som sover bra har mer olika nivåer av tarmbakterier än de som har sömnproblem. Det är bland annat under natten som tarmen, liksom många andra organ, repar sig från dagens intag av föda och dryck.

Man har också funnit bevis på att din tarmhälsa påverkar din interna kroppsklocka som påverkar när du sover och när du vaknar. Så om din tarmhälsa störs, störs även sömnmönstret. Hur kommer det sig? Jo, i tarmen bildas och regleras sömnhormoner som dopamin, GABA, melatonin och serotonin. Dålig tarmhälsa kan störa produktionen av dessa viktiga hormoner och därmed påverkas sömnkvaliteten.

Våra 6 bästa sömntips:

Det är inte alltid så lätt att komma till ro efter en lång dag. Läs våra bästa tips för att locka fram John Blund:

  • Motionera regelbundet. Men du bör undvika att träna allt för sent på kvällen då du kan få svårt att somna på grund av högre nivå av adrenalin och endorfiner.
  • Undvik koffeinhaltiga drycker. Koffein har en sömn-hämmande effekt. Halveringstiden för koffein är cirka 6 timmar. Så om du tar en sen eftermiddagskaffe kan koffeinet påverka din sömn.
  • Stress, den ständiga boven som påverkar oss både när vi är vakna och sover. Försök om möjligt att hantera det som stressar dig innan du går och lägger dig. Du kan testa att skriva ner dina tankar och göra punktlistor inför morgondagen.
  • Ät inte mäktig och fet mat på kvällen. En del svårsmält och starkt kryddad mat kan orsaka dålig sömn.
  • Undvik alkohol. Effekten av alkohol kan göra att du somnar fortare. Däremot påverkas sömnens kvalitet negativt.
  • Stäng av mobilen. Ljuset från digitala skärmar verkar negativt för sömn och dygnsrytm. Se till att stänga av ljud och lägg ifrån dig mobilen innan du kryper ner under täcket.