Så påverkar sömn din tarmhälsa

Liksom träning är förhållandet mellan sömn och tarmhälsa avhängiga av varandra. Bättre sömn leder till bättre tarmhälsa, dålig sömn har en negativ effekt på tarmhälsan – enkelt. Forskningen kommer längre och längre också inom detta område, men det är tydligt att det finns en relation.
Att inte få tillräckligt med sömn kan snabbt påverka ditt mikrobiom. Många studier visar att människor som sover bra har mer olika nivåer av tarmbakterier än de som har sömnproblem. Bland annat är det under nattens timmar som tarmen, liksom många andra organ, reparerar sig från dagens intag av föda och dryck som omvandlas i mag-tarmsystemet.

Man har också funnit bevis på att din tarmhälsa påverkar dina dygnsrytmer eller din kroppsklocka som påverkar när du sover och när du vaknar. Så om din tarmhälsa störs, störs även sömnmönstret. Hur kommer det sig? Jo i tarmen bildas och regleras sömnhormoner som dopamin, GABA, melatonin och serotonin. Dålig tarmhälsa kan störa produktionen av dessa viktiga hormoner och därmed påverkas sömnkvaliteten.